×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳  .::.   برابر با : Friday, 22 November , 2024  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر
زکات که مهمترین واجبات دینی است چه خصوصیاتی در زندگی دارد

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی برازجان سلام زکات در زندگانی ما چه کارهایی انجام می دهد به قلم حجت الاسلام مصلح امام جمعه برازجان 

                                    بسم الله الرحمن الرحیم

زکات مهمترین واجب مالی در اسلام است که در رفع نابسامانیهای مادی و معنوی و فقر زدایی، نقش قابل توجهی دارد و تا آنجا اهمیت دارد که از ضروریات اسلام محسوب شده است.

در قرآن مجید ۲۷ مورد در ضمن نماز به زکات امر شده است و باعث قبولی نماز و توبه مشرکین و نشانه مومن معرفی شده است. در روایات نیز پرداخت زکات معیار مسلمان بودن و مؤمن بودن و موجب بیمه شدن اموال و ازدیاد آن دانسته شده است و ترک آن موجب کفر و نفی ایمان و اسلام و نزول عذاب الهی و بلا خواهد گردید.

جایگاه زکات:
زکات در ادیان پیشین:
زکات مخصوص اسلام نیست بلکه در ادیان پیشین نیز بوده است. زکات و نماز از مشترکات همه ادیان آسمانی است.
حضرت عیسی در گهواره به سخن آمد و گفت:
(وَجَعَلَنِی مُبَارَکًا أَیْنَ مَا کُنْتُ وَأَوْصَانِی بِالصَّلَاهِ وَالزَّکَاهِ مَا دُمْتُ حَیًّا) (سوره مریم آیه ۳۱)
و مرا – هر جا که باشم- وجودی پربرکت قرار داده؛ و تا زمانی که زنده‌ام، مرا به نماز و زکات توصیه کرده است!
حضرت موسی خطاب به بنی اسرائیل:
(وَأَقِیمُوا الصَّلَاهَ وَآتُوا الزَّکَاهَ وَارْکَعُوا مَعَ الرَّاکِعِینَ) (سوره بقره آیه ۴۳)
و نماز را بپا دارید، و زکات را بپردازید، و همراه رکوع کنندگان رکوع کنید (و نماز را با جماعت بگزارید)!
قرآن درباره حضرت اسماعیل می فرماید:
(وَکَانَ یَأْمُرُ أَهْلَهُ بِالصَّلَاهِ وَالزَّکَاهِ وَکَانَ عِنْدَ رَبِّهِ مَرْضِیًّا) (سوره مریم آیه ۵۵)
او همواره خانواده‌اش را به نماز و زکات فرمان می‌داد؛ و همواره مورد رضایت پروردگارش بود.
درباره عموم انبیاء می فرماید:
(وَجَعَلْنَاهُمْ أَئِمَّهً یَهْدُونَ بِأَمْرِنَا وَأَوْحَیْنَا إِلَیْهِمْ فِعْلَ الْخَیْرَاتِ وَإِقَامَ الصَّلَاهِ وَإِیتَاءَ الزَّکَاهِ وَکَانُوا لَنَا عَابِدِینَ) (سوره انبیاء آیه ۷۳)
و آنان را پیشوایانی قرار دادیم که به فرمان ما، (مردم را) هدایت می‌کردند؛ و انجام کارهای نیک و برپاداشتن نماز و ادای زکات را به آنها وحی کردیم؛ و تنها ما را عبادت می‌کردند.
و بر اساس آیه: (وَمَا أُمِرُوا إِلَّا لِیَعْبُدُوا اللَّهَ مُخْلِصِینَ لَهُ الدِّینَ حُنَفَاءَ وَیُقِیمُوا الصَّلَاهَ وَیُؤْتُوا الزَّکَاهَ وَذَٰلِکَ دِینُ الْقَیِّمَهِ) (سوره بینه آیه ۵) و به آنها دستوری داده نشده بود جز اینکه خدا را بپرستند در حالی که دین خود را برای او خالص کنند و از شرک به توحید بازگردند، نماز را برپا دارند و زکات را بپردازند؛ و این است آیین مستقیم و پایدار.در تمام ادیان آسمانی قرین و همتای نماز، زکات بوده است.
زکات در اسلام:
واژه زکات ۳۲ مرتبه در قرآن کریم آمده که بر اساس آن پرداخت زکات:
۱- نشانه ایمان به خدا و روز قیامت است.
(إِنَّمَا یَعْمُرُ مَسَاجِدَ اللَّهِ مَنْ آمَنَ بِاللَّهِ وَالْیَوْمِ الْآخِرِ وَأَقَامَ الصَّلَاهَ وَآتَى الزَّکَاهَ وَلَمْ یَخْشَ إِلَّا اللَّهَ فَعَسَىٰ أُولَٰئِکَ أَنْ یَکُونُوا مِنَ الْمُهْتَدِینَ) (سوره توبه آیه ۱۸) مساجد خدا را تنها کسی آباد می‌کند که ایمان به خدا و روز قیامت آورده، و نماز را برپا دارد، و زکات را بپردازد، و جز از خدا نترسد؛ امید است چنین گروهی از هدایت‌یافتگان باشند.

۲- راه پذیرش توبه و آمرزش گناهان، اقامه نماز و ادای زکات است.
(فَإِنْ تَابُوا وَأَقَامُوا الصَّلَاهَ وَآتَوُا الزَّکَاهَ فَإِخْوَانُکُمْ فِی الدِّینِ وَنُفَصِّلُ الْآیَاتِ لِقَوْمٍ یَعْلَمُونَ) (سوره توبه آیه ۱۱) (ولی) اگر توبه کنند، نماز را برپا دارند، و زکات را بپردازند، برادر دینی شما هستند؛ و ما آیات خود را برای گروهی که می‌دانند (و می‌اندیشند)، شرح می‌دهیم!
۳- برپایی نماز و زکات، نشانه حکومت صالحان است.
(الَّذِینَ إِنْ مَکَّنَّاهُمْ فِی الْأَرْضِ أَقَامُوا الصَّلَاهَ وَآتَوُا الزَّکَاهَ وَأَمَرُوا بِالْمَعْرُوفِ وَنَهَوْا عَنِ الْمُنْکَرِ ۗ وَلِلَّهِ عَاقِبَهُ الْأُمُورِ) (سوره حج آیه ۴۱) همان کسانی که هر گاه در زمین به آنها قدرت بخشیدیم، نماز را برپا می‌دارند، و زکات می‌دهند، و امر به معروف و نهی از منکر می‌کنند، و پایان همه کارها از آن خداست!
۴- نشانه مردان الهی، تجارت و داد و ستد، همراه با انجام نماز و ادای زکات است.
(رِجَالٌ لَا تُلْهِیهِمْ تِجَارَهٌ وَلَا بَیْعٌ عَنْ ذِکْرِ اللَّهِ وَإِقَامِ الصَّلَاهِ وَإِیتَاءِ الزَّکَاهِ یَخَافُونَ یَوْمًا تَتَقَلَّبُ فِیهِ الْقُلُوبُ وَالْأَبْصَارُ) (سوره نور آیه ۳۷) مردانی که نه تجارت و نه معامله‌ای آنان را از یاد خدا و برپاداشتن نماز و ادای زکات غافل نمی‌کند؛ آنها از روزی می‌ترسند که در آن، دلها و چشمها زیر و رو می‌شود.
۵- انکار زکات، برابر با کفر است.
(الَّذِینَ لَا یُؤْتُونَ الزَّکَاهَ وَهُمْ بِالْآخِرَهِ هُمْ کَافِرُونَ) (سوره فصلت آیه ۷) همانها که زکات را نمی‌پردازند، و آخرت را منکرند!

حسن مصلح
امام جمعه برازجان
۹ اردیبهشت ۹۹

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.